ВИЗНАЧЕННЯ СВІТОВИХ МОДЕЛЕЙ ЗАПРОВАДЖЕННЯ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ - Соловей, Світлана (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Статтю присвячено дослідженню світових моделей запровадження медичного страхування. Життя і здоров’я людини є її найважливішим і найціннішим ресурсом, тому необхідно їх зберегти, і медицина може цю потребу задовольнити. Ефективна система медичного страхування, яка є важливим елементом соціальної захищеності населення, забезпечить доступ до якісних медичних послуг. Проблема охорони здоров’я зростає з кожним роком. Однією з цілей сталого розвитку є здоров’я та благополуччя населення, тому кожна країна зацікавлена в забезпеченні соціального захисту, здоров’я та працездатності суспільства. Медичне страхування відіграє роль альтернативної моделі організації охорони здоров’я та є важливим елементом соціальної інфраструктури. Крім того, медичне страхування може перекласти тягар з державного бюджету на плечі страхових компаній і забезпечить розвиток конкуренції на ринку медицини та підвищення його якості. У статті визначено, що медичне страхування – форма особистого страхування, яка гарантує надання медичної допомоги громадянам у разі настання страхового випадку за рахунок накопичених страхових коштів. Своєю чергою, страхова медицина – це система фінансування закладів охорони здоров’я за рахунок страхових коштів. Існує три основних види фінансування медицини: державне (бюджетне), в якому частка держави перевищує 70% загального фінансування, соціальне (за рахунок коштів загальнодержавного соціального страхування, які не надходять до бюджету), приватне медичне страхування. Кожна країна зазвичай використовує всі три види фінансування, поєднуючи їх у різних пропорціях. Головною рушійною силою створення якісного функціонування медичного страхування є вибір державою ефективної моделі фінансування охорони здоров’я, за якої всі матеріальні ресурси розподілялися б і використовувалися найбільш раціонально та ефективно. Для кожної країни вибір найбільш підходящої системи охорони здоров’я стане можливістю покращити якість медичних послуг, оптимізувати роботу охорони здоров’я та збільшити фінансування. Варто розуміти, що система охорони здоров’я – це не просто піраміда державних установ, а й міждисциплінарна діяльність медичного персоналу, яка покращує здоров’я населення.