ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ПРАВОВИХ НОРМ У СФЕРУ ЗАЙНЯТОСТІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Серьогіна, Наталія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
В статті визначено необхідність та стан імплементації міжнародних правових норм у сферу зайнятості України в контексті забезпечення національної безпеки. З’ясовано, що підписання Україною даної Угоди та отримання статусу кандидата на членство в Європейський Союз змушує її імплементувати міжнародні правові норми у вітчизняне законодавство, зокрема у сферу зайнятості, що забезпечить їй належний рівень національної безпеки. У вітчизняне законодавче забезпечення в частині зайнятості населення все більше імплементуються міжнародні правові норми, що позитивно впливає на стан забезпечення національної безпеки країни загалом. Розкрито сутність поняття «імплементація». Визначено, що ефективність імплементації міжнародних правових норм у сферу зайнятості України з метою забезпечення належного рівня національної безпеки передусім залежить від ступеня підготовки до цього вітчизняної законодавчої бази. Розглянуто особливості політики забезпечення зайнятості в Європейському Союзі. Встановлено, що Україна перебуває на даний час на початковому етапі підготовки імплементації міжнародних правових норм у дану сферу, що зумовлено передусім потребою в усуненні вагомих недоліків нормативно-правового забезпечення трудових відносин; узгодженням з законодавством ЄС стосовно ґендерної рівності, охорони праці та техніки безпеки; розв’язанні проблеми з неофіційним працевлаштуванням та зниженні заборгованості із заробітної плати; модернізації системи перевірок в сфері трудових відносин. Головне завдання країни на даному етапі полягає у забезпеченні розробки та реалізації політики, яка відповідала б на будь-які потреби глобальної економіки та стимулювала б особисту відповідальність кожного громадянина за власне благополуччя. Констатовано, що членство України в Європейському Союзі та імплементація міжнародних правових норм у вітчизняну законодавчу базу, зокрема в частині зайнятості населення, дозволить забезпечити високий рівень ефективності державного розвитку, покращення міжнародного авторитету, стимулювання змін у її правовій системі, а також сприятиме забезпеченню належного рівня національної безпеки.