ПРОЄКТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ: ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ У ПУБЛІЧНОМУ СЕКТОРІ - ТІРБАХ, Леся (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті узагальнено досвід теоретиків-експертів у галузі проєктного менеджменту та у сфері державного управління зокрема з метою визначення змісту ключових категорій, значущих для прикладного застосування управління проєктами (проєкт, програма). Обґрунтовано доцільність розмежування цих понять. Доводиться, що проєкт є етапом програми, яка складається з низки проєктів і підпорядкована об’єднавчій меті стратегії (комплексного планування). Варто наголосити на міждисциплінарному характері проєктного менеджменту як предмету наукового дослідження на загальносуспільному рівні як універсальної методології соціального, політичного, підприємницького, громадського та публічного управління. Зроблено загальні висновки, що використання методології управління проєктами в публічному управлінні та на рівні державних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування має як стратегічний, так і тактичний характер. У стратегічному плані проєктний підхід дає можливість спрямовувати зусилля відповідних органів публічної влади на вирішення нагальних проблем об’єднаної територіальної громади, регіону, держави. У тактичному плані досягається економія бюджетних коштів, скорочення термінів виконання державних програм та національних проєктів, відбувається певна оптимізація державних управлінських структур і органів місцевого самоврядування та покращується координація діяльності органів публічного врядування. Обґрунтовано необхідність еволюційного переходу від функціональної моделі до проєктного менеджменту у державному управлінні.