ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ СИСТЕМОЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В США ТА ВЕЛИКОБРИТАНІЇ - ДОЛГІХ, Максим (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті проаналізовані теоретичні аспекти формування механізмів публічного управління системою охорони здоров’я в США та Великобританії. Зазначено, що здоров’я - показник рівня, образу та якості життя людей, і в цій своїй якості найтіснішим чином пов’язане з цілями розвитку людського потенціалу. Громадське здоров’я, як і здоров’я кожного громадянина, представляє стратегічну мету держави, умову її національної безпеки. Воно також є необхідним для підтримки здорового трудового потенціалу країни, критерієм ефективності державного управління. Проаналізувавши державно-управлінське, правове та організаційне забезпечення механізмів публічного управління системою охорони здоров’я у США та Великобританії, ми можемо констатувати, що безоплатне надання всіх видів та у будь-яких обсягах медичної допомоги для громадян - недосяжна мрія, у загальному. Тому що навіть високорозвинені країни не можуть дозволити собі розкіш надавати цілком безкоштовні медичні послуги. Водночас варто зазначити, що аналіз глобальних трендів розвитку та реформування системи охорони здоров’я показує, що в світі немає ідеальної моделі системи охорони здоров’я. Отже, для організації ефективної системи охорони здоров’я населення необхідно перейняти досвід розвинених країн на основі державного регулювання системи охорони здоров’я з урахуванням різних трендів ринкової економіки. Досвід цих країн вважаємо актуальним з точки зору формування стратегії розвитку медичного страхування в Україні: визначення місії, цілей довгострокового розвитку та покращення інституційного та організаційного середовищ України у рамках міжнародного співробітництва. Досвід функціонування систем охорони здоров’я європейських країн, також, є дуже корисним для України і може бути застосований після його відповідної адаптації до українських реалій. Це вимагає стратегічного планування розвитку механізмів публічного управління системою охорони здоров’я в Україні, включаючи сімейну медицину, з урахуванням міжнародного досвіду та аналізу результатів його впровадження у пілотних проєктах на конкретних територіях.