Теоретичні підходи до проблеми розвитку сучасної моделі публічного управління - Аль-Атті, Irina (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
Систематизовані проблеми розвитку національної моделі публічного управління. Проведений аналіз дав можливість виокремити шість кластерів проблем публічного управління, зокрема: по-перше, відсутність нормативно-правового регулювання поняття «публічне управління», як єдиної системи функціонування державного управління та місцевого самоврядування, а також органів влади, державних та комунальних підприємств, установ, організацій; по-друге, відсутність системності реформування та розвитку публічного управління; по-третє, відсутність дієвого корпусу публічної служби, яка не врегульована як інституція. Саме публічна служба є основою ефективних реформ системи публічного управління; по-четверте, відсутність системного, комплексного механізму запровадження децентралізації в Україні; по-п‘яте, фрагментарність реформування публічного управління, яка пов‘язана з постійними змінами політичного курсу країни; по-шосте, відсутність правонаступництва та послідовності реалізації реформування в системі публічного управління. Це негативно впливає на це реформи, які це не були повністю реалізовані, оскільки це є проблеми у забезпечені розвитку певної галузі в даному означеному напрямку.