Процес формування національної ідентичності в незалежній Україні - Пасічник, Vasyl (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
Досліджено процес формування національної ідентичності в незалежній Україні. На основі аналізу результатів соціологічних досліджень розкрито стан, проблеми та перспективи формування української національної ідентичності. З’ясовано, що на момент проголошення незалежності для України була характерна розмита національна ідентичність, де переважали саме регіональні ідентичності, коли Захід України орієнтувався на Європейський Союз, а її Схід та Південь на Росію. Результати дослідження соціологічних досліджень виявили позитивну динаміку у формуванні української національної ідентичності в умовах незалежної України, оскільки саме громадянська ідентичність набула для громадян України пріоритетного значення щодо інших групових ідентичностей. Поряд з тим, доведено недоліки ліберального підходу щодо формування національної ідентичності, який робить акцент на забезпеченні прав людини, ігноруючи проблеми розмитості української національної ідентичності, незавершеність процесів націотворення в Україні та колективні права українців як титульної нації. Це призвело до поглиблення розколів та фрагментації українського суспільства, відчуження широких народних мас власності та влади. Цим скористалася Росія, розв’язавши проти України «гібридну війну» та анексувавши Крим та частину Донбасу. Однак сучасна політична еліта не зробила належних висновків, і як засвідчують результати останніх соціологічних досліджень, продовжує проводити політику, ігноруючи українські національні інтереси та очікування власного народу. Обґрунтовано пріоритетність саме національної інтеграції та забезпечення національної єдності України, при збереженні першочерговості європейської інтеграції щодо інших напрямків зовнішньополітичної орієнтації та міжнародної інтеграції. Доведено, що концептуальною основою консолідації народу України може стати передусім українська національна ідея.