СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПРОБЛЕМ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Луков, Павло (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті проаналізовані та виокремлені основні проблеми застосування штучного інтелекту в системі публічного управління. Зазначено, що однією з ключових проблем є нормативно-правова неврегульованість використання технологій штучного інтелекту. Більшість національних законодавств або не враховують особливостей функціонування ШІ, або перебувають на стадії розробки загальних стратегічних підходів. Другою важливою та найбільш дискусійною проблемою, яка пов’язана із впровадженням штучного інтелекту в сферу публічного управління, є етичні засади його застосування. Це питання охоплює не лише морально-ціннісні виміри, а й фундаментальні аспекти взаємодії між людиною та державою в умовах цифровізації. Серед ключових викликів, що постають перед впровадженням ШІ у сферу публічного управління, технічні та технологічні проблеми займають особливе місце. Вони є комплексними й системними, охоплюють не лише питання апаратного та програмного забезпечення, а й стосуються інфраструктурної спроможності держави, якості цифрових ресурсів, рівня кваліфікації персоналу, а також сумісності новітніх рішень із наявними інформаційними системами органів влади. Економічний аспект також не слід ігнорувати. Розробка, закупівля, впровадження та технічна підтримка систем ШІ є фінансово затратними процесами. Для багатьох державних інституцій, особливо на місцевому рівні, така модернізація є надмірно дорогою. У результаті виникає ризик цифрової нерівності – коли лише найбільш ресурсно забезпечені органи публічного управління можуть скористатися перевагами ШІ, тоді як інші залишаються в технологічному відставанні. У дослідженні запропоновані шляхи урегулювання зазначених проблем через нормативно-правові, організаційно-інституційні, освітні й етичні аспекти. Запропоновано створення незалежної інституційної системи моніторингу й аудиту функціонування ШІ (наприклад, на базі Міністерства цифрової трансформації України створення Національного агентства з питань розвитку ШІ).