СОЦІАЛЬНІ ІННОВАЦІЇ ЯК ЧИННИК ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ У КОНТЕКСТІ БАГАТОРІВНЕВОГО ВРЯДУВАННЯ - Карамишев, Дмитро; Суворов, Валентин (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті розкрито сутність та зміст соціальних інновацій за результатами комплексного аналізу міжнародних досліджень та публікацій українських вчених. Актуалізується комплексна проблема запровадження та поширення соціальних інновацій, як чинника ефективності реалізації соціальних проєктів в контексті багаторівневого врядування. Визначено, що соціальні інновації є дієвим засобом і чинником підвищення ефективності реалізації соціальних проєктів у контексті багаторівневого врядування. При цьому, ефективність ріалізації соціальних проєктів має чітку кореляцію із впровадженням та поширенням соціальних інновацій, що є чіткім індикатором того, наскільки реалістичними виявилися соціальні проєкти з позиції реалізації суспільних проблем і досягнення соціально значущих кінцевих результатів. Обгрунтовано, що важливою умовою суспільного розвитку і впровадження соціальних інновацій в системі багаторівневого врядування, особливо на місцевому рівні і в кінцевому рахунку, запорукою формування людського капіталу є сприятливе соціальне середовище. Доведено, що процес упровадження соціальних інновацій має відбуватися в сприятливому соціальному середовищі, що має певні особливості та визначальні властивості в залежності від масштабів та рівнів впровадження. Уперше в науковій практиці, запропоновано методичний підхід до визначенні сформованості сприятливого соціального середовища для цілей багаторівневого врядування, за допомогою інтегрованого оцінювання ступеня (рівня) сформованості сприятливого соціального середовища, що сфокусований на відповідне визначення за диференційованими ознаками (характеристиками) соціального середовища, які свідчать про ступінь (рівень) його сформованості.