ГЕНЕЗА ЄДИНОГО МЕДИЧНОГО ПРОСТОРУ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ - Іскра, Наталія; Терент’єва, Анна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
Сфера охорони здоров’я у сучасних умовах є комплексним явищем, що поєднує процеси інституційного, організаційного, фінансово-економічного, нормативно-правового, соціально-культурного та наукового характеру. При триваючій трансформації цієї сфери існує потреба удосконалення управлінських процесів шляхом запровадження адаптивного управління з раціональним доступом до ресурсів різних форм власності, що спричинило потребу створення єдиного медичного простору та триваючу дискусію щодо визначення такого організаційно-функціонального явища. Встановлено, що громадське здоров’я, маючи триєдиний біопсихосоціальний характер, який можна розглядати як стрижневий компонент популяційного потенціалу суспільства (і будь-якої конкретної спільноти), що знаходиться у функціональному взаємозв’язку з іншими структурами соціальної системи (суспільне виробництво, система розподілу благ і соціальної нерівності, влада, культура та інформація). Визначено, що проблему функціонування єдиного медичного простору в умовах воєнного стану можливо вирішити за рахунок реформи системи надання медичної допомоги; створення системи сучасного інформаційного забезпечення охорони здоров’я в умовах воєнного стану. Визначені основні напрями публічного адміністрування створення й функціонування єдиного медичного простору в Україні, що сприятимуть забезпеченню в реалізації права людини на здоров’я, а саме: політичне лідерство та розроблення стратегій у здоровоохоронній сфері; вироблення генерального плану функціонування закладів охорони здоров’я та координація їх діяльності; впровадження єдиних стандартів надання медичних послуг; ліцензування медичної діяльності; контроль розроблення та впровадження національних програм фінансування сфери надання медичних послуг; контроль і нагляд за усіма видами діяльності, що пов’язані з охороною здоров’я, включаючи закупівлю послуг; забезпечення прозорості та захисту інформації у сфері охорони здоров’я. Дослідження підтвердило необхідність затвердження напрямів публічного адміністрування створення й функціонування єдиного медичного простору в Україні, що сприятимуть забезпеченню в реалізації права людини на здоров’я. Визначено, що за умов правового режиму воєнного стану органи державної влади можуть вживати надзвичайних заходів для забезпечення охорони життя і здоров’я громадян.