ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІ АСПЕКТИ СУЧАСНОЇ ПІДГОТОВКИ ПРОФЕСІЙНИХ КЕРІВНИКІВ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Замчій, Сергій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті розкрито основні засади та організаційно-управлінські аспекти сучасної підготовки професійних керівників галузі охорони здоров’я в умовах європейської інтеграції з акцентом на її модернізацію. Висвітлено особливості сучасного стану системи професійної підготовки керівників галузі в Україні та шляхи її подальшого удосконалення з урахуванням інтеграційних процесів. Наголошується на тому, що відповідна система підготовки має відповідати як галузевим потребам, враховуючи динаміку внутрішнього ринку праці, так і сучасним умовам інтеграції у міжнародний простір охорони здоров’я, а також на комплексному підході до формування компетенцій сучасних менеджерів, важливості їх лідерських якостей, що спрямовано на побудову сучасної, конкурентної, ресурсоефективної та інвестиційно привабливої системи охорони здоров’я в умовах євроінтеграції. Обгрунтовано доцільність запровадження інтегрованого підходу до підготовки керівних кадрів галузі охорони здоров’я, враховуючи здобуття кваліфікаційного рівня «магістр» на основі повної вищої освіти будь якого напряму у галузі знань D «Бізнес, право та адміністрування», до якої включені такі спеціальності, як «Менеджмент», «Публічне управління та адміністрування» та «Право» для керівників закладів охорони здоров’я. При цьому, зосереджується увага на доцільності передбачення можливості запровадження ступеневої системи підготовки професійних менеджерів (управителів) для роботи в адміністративному апараті закладів охорони здоров’я. Наголошується на необхідності модернізації системи підготовки професійних керівників галузі охорони здоров’я у середньостроковій перспективі, відповідно до міжнародних стандартів, застосуванні комплексного підходу до формування компетенцій сучасних менеджерів, важливості їх лідерських якостей, що сприятиме побудові сучасної, конкурентної, ресурсоефективної та інвестиційно привабливої системи охорони здоров’я в умовах євроінтеграції, а також забезпечення відкритості системи медичної освіти, що передбачає створення таких освітніх програм, які реалізують інноваційні підходи і технології навчання, сприяють індивідуалізації освітньо-професійної підготовки.