ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЯК ІНДИКАТОР ЕФЕКТИВНОСТІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ТА СКЛАДОВА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Бурик, Зоряна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретичне осмислення поняття фінансової стійкості територіальних одиниць на прикладі громад, що набуває особливої актуальності в умовах трансформації системи публічних фінансів України. Наголошено на критичному значенні бюджетної ефективності як системоутворювального чинника сталого соціально-економічного розвитку територіальних одиниць у контексті реалізації реформи децентралізації та забезпечення фінансової самостійності місцевого рівня. Проведено теоретико-методологічний аналіз концепту «бюджетна ефективність» із урахуванням специфіки функціонування сучасної фінансової системи та тенденцій зміцнення фіскальної децентралізації. Виявлено, що організація джерел формування доходів місцевих бюджетів, диверсифікація фінансових надходжень, а також підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами є ключовими викликами досягнення належного рівня бюджетної ефективності. Обґрунтовано змістовне наповнення та здійснено наукове тлумачення базових понять, що пов’язані з бюджетною ефективністю та децентралізацією, з урахуванням сучасних викликів економічної безпеки та необхідності збалансування інтересів держави і місцевого самоврядування. Охарактеризовано основні параметри бюджетної ефективності територіальних громад України за допомогою моделювання зазначеної категорії та визначення критеріїв її оцінки. Особливу увагу приділено впливу зовнішніх чинників, зокрема воєнних дій, рівня окупації територій та загальної макроекономічної нестабільності, які суттєво впливають на можливості забезпечення фінансової стійкості громад. За результатами дослідження сформовано висновки, що відображають тенденції розвитку регіонів як цілісної державної системи впровадження децентралізаційної реформи в Україні та окреслюють перспективні напрями підвищення бюджетної ефективності в умовах сучасних викликів.