СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ В СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНОЮ СФЕРОЮ УКРАЇНИ - Молибога, Руслан (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті проаналізовані сутність та особливості застосування ризик-орієнтованого підходу в стратегічному управлінні транспортно-логістичною сферою України. Зазначено, що ризик-орієнтований підхід у стратегічному управлінні транспортно-логістичною сферою України становить сукупність принципів, інструментів і практик, спрямованих на виявлення, оцінку, пріоритeзацію, мінімізацію та контроль потенційних загроз, які можуть впливати на функціонування логістичної системи на державному, регіональному або галузевому рівні. Проаналізоване ризик-орієнтоване управління у сфері стратегічного планування транспортом та логістиком у світовій практиці. У країнах Європейського Союзу, США, Ізраїлі, Японії широко застосовуються сучасні інструменти і підходи, спрямовані на системне і проактивне управління ризиками. Серед них ключовими є моделі кількісної та якісної оцінки ризиків, методи stress-testing логістичних ланцюгів постачання, аналіз сценаріїв (scenario-based planning), розробка адаптивних стратегій реагування та формування систем раннього попередження про загрози. Виокремлені шляхи удосконалення ризик-орієнтованого підходу в стратегічному управлінні транспортно-логістичною сферою України, зокрема: інституціоналізація ризик-менеджменту в державній політиці; створення єдиного центру аналізу та управління ризиками; впровадження цифрових технологій управління ризиками; розвиток кадрового потенціалу у сфері транспортної безпеки; інтеграція приватного сектору в систему ризик-менеджменту; формування стратегії логістичної стійкості; створення системи безперервного моніторингу ризиків; стимулювання інновацій у сфері безпеки логістики; інституціоналізація зворотного зв’язку та регулярної оцінки ефективності.