АНТИКОРУПЦІЙНА СТРАТЕГІЯ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Ващенко, Сергій; Ярощук, Ярослав; Бобровнік, Юрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті досліджено особливості реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії корупції в Україні в контексті євроінтеграційних процесів. В умовах сучасних викликів особливої актуальності набуває питання ефективності антикорупційної політики, її адаптації до нових реалій та відповідності міжнародним стандартам. Антикорупційна політика розглядається як складова системи державного управління, спрямована на створення дієвих механізмів запобігання, виявлення та подолання корупційних проявів. Проаналізовано ключові елементи цієї політики та діяльність відповідних державних інституцій. Зазначено, що повномасштабна війна суттєво трансформувала антикорупційне середовище, поставивши перед державою нові виклики. Обґрунтовано необхідність реформування антикорупційної політики шляхом посилення інституційної спроможності, впровадження цифрових інструментів, забезпечення незалежності судової влади та розвитку громадського контролю. Охарактеризовано сучасний стан запобігання корупції в Україні, виявлено як досягнення, так і типові проблеми у цій сфері. Позитивно оцінено ухвалення нової Антикорупційної стратегії та зростання інституційної спроможності антикорупційного судочинства. Водночас встановлено, що на формування системи запобігання корупції продовжують впливати неформальні політичні практики, зокрема: блокування прийняття ключових антикорупційних законів, спроби обмежити повноваження антикорупційних органів, а також обмеження доступу до відкритих реєстрів і даних, необхідних для ефективного громадського контролю. Початок повномасштабного вторгнення росії спричинив не лише серйозні фінансові труднощі, а й зростання рівня корупції, що зумовило активізацію зусиль держави у сфері протидії. Розглянуто діяльність державних органів, відповідальних за регулювання антикорупційної політики, а також зміни у нормативно-правовій базі в умовах воєнного стану. На основі аналізу законодавства та програмних документів спростовано стереотип про тотальну корупцію в Україні та доведено, що, попри війну, держава активно інтегрується у глобальні антикорупційні процеси.