СУЧАСНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: ЗАКОРДОННІ ПРАКТИКИ ТА ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Пархоменко-Куцевіл, Оксана (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті проаналізовані інноваційні закордонні практики щодо соціального захисту осіб з інвалідністю. Зазначено, що реалізація права даних осіб вести самостійний спосіб життя здійснюється за допомогою його соціального захисту, мета якого – компенсація наявних у осіб з інвалідністю обмежень життєдіяльності, і вирівнювання, таким чином, його можливостей у порівнянні з іншими людьми. Зазначена мета досягається за допомогою створення доступного середовища, реабілітації, матеріального забезпечення, соціального обслуговування, надання пільг та ін. Таким чином, аналізована діяльність носить багатоаспектний характер і потребує комплексного регулювання різними галузями публічного управління. Проведений аналіз дає підстави зазначити, що державна політика щодо осіб з інвалідністю має на меті: по-перше, забезпечити їх максимальну участь в економічному та соціальному житті суспільства та особливо стимулювати їх працевлаштування та участь на ринку праці; по-друге: забезпечити гарантований дохід, так, щоб люди з інвалідністю не позбавлялися можливості жити гідно через свою інвалідність. Основним завданням політики, що проводиться більшістю економічно розвинених країн, стало поєднати цих багато в чому несумісних цілей. Оскільки грошова допомога не завжди сприяє участі інваліда в суспільстві, не завжди стимулює його до активного пошуку роботи, то в законодавстві багатьох країн крім грошових виплат передбачаються заходи, що гарантують участь особи в економічному та соціальному житті. У багатьох країнах застосовуються державні субсидії підприємствам, що використовують працю інвалідів. Субсидії, як правило, надаються тільки тоді, коли людина з інвалідністю гарантовано отримує таку ж заробітну плату, як і працівник без інвалідності на аналогічній посаді і має довгостроковий трудовий контракт. В основному субсидії надаються на робоче місце для людини з інвалідністю, придбання спеціалізованого обладнання та ін. У деяких країнах роботодавці отримують пільги щодо внесків у фонди соціального страхування. У багатьох країнах люди з інвалідністю мають переваги за участю в різних тренінгах та програмах професійного навчання, що реалізуються на підприємствах. Також люди з інвалідністю можуть брати участь у державних програмах професійного навчання, без необхідності мати статус безробітного протягом певного мінімального періоду. У більшості країн існують спеціалізовані підприємства, які використовують працю інвалідів. Проте такі підприємства розцінюються не як місце роботи для людини з інвалідністю, а як «запасний варіант» працевлаштування, коли не вдається знайти місце роботи на загальних для всіх умовах. Також такі підприємства використовують працю людей, які мають серйозні порушення, для яких фізично неможливо або надзвичайно важко створити необхідні умови праці на звичайному підприємстві.