ДО ПИТАННЯ ІНСТИТУЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-КОНСУЛЬТАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПЕРСПЕКТИВ АГАРНОЇ ПОЛІТИКИ - Делія, Оксана; Делія, Микола (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У публікації досліджена проблема інституційної спроможності інформаційно-консультативного забезпечення у контексті євроінтеграційних перспектив державної аграрної політики. Зазначено, що дефініція інституційної спроможності є багатовимірною, це актуалізує декомпозицію аналітичної процедури і осмислення її як функціональності. Останнє зумовлює аналіз структурних аспектів інститутів та спроможності їхніх окремих елементів вирішувати конкретні суспільні завдання, що є центральним поняттям державного управління. Подібний підхід до розуміння інституційної спроможності утворює підґрунтя для виявлення невідповідностей між публічним визнанням спроможності інституту, його дієвості та реальним станом спроможності з огляду на вирішення суспільних проблем. Обґрунтована необхідність посилення потенціалу інституту дорадництва на підставі аналізу спектру вітчизняних дорадчих послуг, запитів споживачів консультаційних послуг низки європейських країн, основних напрямів аграрної політики в умовах євроінтеграції. Виокремлено основні напрями розвитку інституційних дорадчих структур з урахуванням перспективних напрямів співробітництва у сільському господарстві в контексті євроінтеграційних угод. Для підвищення інституційної спроможності інформаційно-консультативного забезпечення аграрної політики в контексті євроінтеграційних домінант через посилення потенціалу інституту дорадництва вбачаємо доцільним на рівні Міністерства аграрної політики та продовольства формування цілісної концепції консультативної підтримки дрібних і середніх сільськогосподарських виробників. Раціональною основою концепції мають стати: SWOT аналіз доступу дрібних і середніх сільськогосподарських виробників до відповідних, релевантних знань і послуг, які б враховували їхні потреби, тематику наукових досліджень, зв’язок з іншими стейкхолдерами, які формують інноваційну мережу в сільському господарстві та сільських територіях; комплексна методика оцінки наявних дорадчих послуг з метою планування започаткування та /або оптимізації дорадчої підтримки, визначення її ефективності та дієвості в контексті євроінтеграції, воєнного та повоєнного відновлення; методика моделювання перспективної системи сільськогосподарського дорадництва у кожному регіоні та на національному рівні; створення загальнодоступного інтерактивного переліку усіх організаційних типів консультаційних послуг під управлінням Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.