АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Бурик, Зоряна; Пархета, Вікторія; Нагірняк, Михайло; Лазарева, Алла (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті проаналізовано поточну ситуацію та невирішені питання соціального забезпечення та соціального захисту населення у воєнний час. Розглянуто необхідність соціального захисту, вивчено основні аспекти соціальної допомоги населенню України, визначено важливість здійснення соціального захисту населення у воєнний час. Через призму показників соціального захисту населення проаналізовано дану систему в Україні в умовах воєнного стану. Зокрема, розглянуто аналіз видатків на соціальний захист та соціальну допомогу населенню України напередодні та під час війни у 2021–2023 рр., а також рівень бідності населення України у 2021–2023 рр. Проаналізовані виклики, з якими стикається система соціального захисту в Україні, такі як фінансові обмеження та неефективна законодавча база. У зв’язку з цим, наголошено на необхідності визначення пріоритетів державної політики щодо соціального захисту населення та розробки напрямів і засобів оптимізації системи соціального захисту населення в умовах війни. Наголошено на необхідності гнучкого підходу до систем соціального захисту у воєнний час, а саме: захист внутрішньо переміщених осіб; соціальний захист ветеранів та військовослужбовців; матеріальне забезпечення цивільного населення; підтримка дітей та вразливих груп; міжнародна підтримка та допомога; соціальна згуртованість та підтримка місцевих громад. Акцентовано увагу на необхідності гнучкого підходу до оптимізації системи соціального захисту у воєнний час за низкою напрямів та інструментів. Зазначено, що основними напрямами вдосконалення державного управління бюджетними фінансами у сфері соціального захисту є, по-перше, дотримання принципу збалансованості соціального захисту цивільного населення та фінансової спроможності, по-друге, посилення відповідальності місцевих органів влади за використання виділених коштів та контролю за цим процесом.