СВІТОВИЙ ДОСВІД ПРОТИСТОЯННЯ ВПЛИВУ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ НА НАЦІОНАЛЬНУ Й ЕНЕРГЕТИЧНУ БЕЗПЕКУ ТА ЇЇ ОБ’ЄКТИ - Помаза-Пономаренко, Аліна; Тарадуда, Дмитро (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Виявлено, що характеристика складових національної безпеки дає підстави наполягати на важливості реалізації комплексу заходів, спрямованих на підтримку на належному рівні енергетичної та соціальної безпеки, що функціонує в умовах гібридної війни. Ця війна негативно позначається на всіх країнах світу, у т.ч. на Україні. Виявлено, що внаслідок значного розвитку інформаційно-комунікаційних технологій і зростаючої залежності від них з’явилася нова сфера протистояння, одним з супротивників якої є рф, вплив якої згубно позначається на політичних та військових функціях НАТО загалом і України зокрема. З’ясовано, що деструктивний вплив рф на енергетичну сферу України та держав-членів НАТО проявляється не тільки, починаючи з 2022 р., його очевидні наслідки можна знайти ще у 2009 р. під час роботи об’єктів енергетичної інфраструктури Німеччини та інших країн. Крім того, можна знайти опосередкований російський слід впливу на енергетичну безпеку різних країн світу (зокрема, через Іран). Акцентовано, що повсюдність цифрового підключення, здатність заперечувати причетність до нападів та переваги порушення роботи критично важливої енергетичної інфраструктури за допомогою операцій, що залежать від мереж, стали рушійною силою в еволюції гібридної війни рф. Ще більшої складності ситуації в Україні становлять масовані атаки держави-агресора на вітчизняні об’єкти критичної інфраструктури. Це робиться, у тому числі з метою дестабілізації розвитку українського суспільства, збільшення серед нього невдоволення, апатії, агресії, конфліктів тощо. На цій підставі наполягається на подвійній ролі вітчизняних державних органів у протистоянні неоголошеній війні рф. Допомогти в цьому може міжнародна технічна допомога, зокрема НАТО. Аргументовано, що НАТО перебуває в унікальному становищі, яке дозволяє цьому Альянсу посилити роботу держав-членів, покликану усунути фактори вразливості, та узагальнити уроки, що були засвоєні в цій сфері. Установлено, що перед Альянсом стоїть завдання вийти на належний рівень оперативної взаємодії, щоб стримувати потенційно руйнівні гібридні напади рф на енергетичну інфраструктуру й її відновлення після них.