ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ФОРМ ПАРТИСИПАЦІЇ В МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ - Ющук, Роман (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті проаналізовано сучасний стан та основні тенденції розвитку організаційних форм партисипації в місцевому самоврядуванні. Зокрема, здійснено аналіз таких організаційних форм як місцевого референдуму, загальних зборів громадян, громадських слухань, внесення місцевої ініціативи на розгляд органу місцевого самоврядування, ініціювання створення органів самоорганізації населення. Розкрито міжнародні тенденції розвитку як партисипації, так і її форм реалізації через принципи щодо громадської участі у процесі прийняття політичних рішень, резолюції Комітету з прав людини ООН, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Наведено узагальнена та представлена матриця громадської участі у європейській сучасній практиці публічного управління у процесі прийняття рішень за участі різних форм, зокрема, це надання інформації, консультування, діалог і активна участь, як визначено в Кодексі кращих практик участі громадськості у процесі прийняття рішень. Представлено чотири рівні участі – від найнижчого до найвищого ступеню залучення, до яких відносяться: інформація, консультація, діалог та партнерство. Окреслено деякі проблеми партисипації на сучасному етапі розвитку місцевого самоврядування, серед яких є відсутність реалізації форм безпосередньої участі громади в управлінні місцевими справами, що гальмується низкою труднощів: відсутністю процесуальних норм, обмеженістю місцевих бюджетів і пасивністю жителів територіальних громад.