ТЕНДЕНЦІЇ ЩОДО НАДАННЯ ПУБЛІЧНИХ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Сурай, Інна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Проведене дослідження показало, що в Україні запровадження й розвиток системи надання публічних адміністративних електронних послуг є цілеспрямованим керованим процесом, який відбувається водночас з процесами реформування публічного/державного управління, процесами цифровізації публічного управління й усіх сфер життєдіяльності суспільства, є нерозривно пов’язаним з ними та зумовлює трансформаційні процеси всієї системи публічного управління. Високоякісні послуги та зручні процедури – створення умов, за яких фізичні та юридичні особи отримують високоякісні та доступні адміністративні послуги за зручними та зрозумілими процедурами, є пріоритетним напрямом реформування публічного/державного управління в Україні з метою побудови спроможної сервісної та цифрової держави, яка забезпечує захист інтересів громадян на основі європейських стандартів й досвіду; європейській інтеграції. Нами виокремлено такі тенденції щодо надання публічних адміністративних електронних послуг в Україні: 1) 2006–2008 рр. – початок формування системи надання адміністративних послуг (надання послуг у паперовому вигляді), оцифрування документів та започатковано створення баз даних громадян; 2) 2009–2013 рр. – упорядкування сфери адміністративних послуг та поширення застосування комп’ютерних технологій того часу для формування відповідей на запити громадян, продовження створення баз даних громадян; 3) 2014–2017 рр. – створення мережі центрів надання адміністративних послуг, прийняття концепції розвитку електронного урядування (2017 р.): модернізація публічних послуг; запровадження електронних послуг, у т.ч. адміністративних; 4) з 2018 р. – розвиток мережі ЦНАП, модернізація та цифровізація публічних послуг. Вважаємо, що сьогодні Україна потребує довгострокової Стратегії цифровізації, яка б забезпечила системний підхід щодо цифровізації публічного управління, збалансовану і безпечну цифровізацію (інформаційну безпеку), доступність послуг (онлайн та офлайн), інтегроване й комфортне отримання послуг, дотримання правових стандартів публічних послуг.