ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА У СФЕРІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - Тимочко, Іван; Кіцак, Тарас (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті розкрито особливості здійснення державної політики у сфері соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій в Україні. На сьогодні потребують врегулювання низка питань, пов’язаних з психологічним та соціальним захистом осіб, яким установлено один з таких статусів: учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни; учасника війни; постраждалого учасника Революції Гідності; члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни; члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України. Розкрито основні поняття сфери соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій в Україні відповідно до законодавства України. Охарактеризовано організаційно-правові засади державної політики у сфері соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій в Україні. Актуальним залишається діяльність суб’єктів державної політики у сфері соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій в Україні. Зокрема, проаналізовано діяльність Міністерства у справах ветеранів України, яке є центральним органом виконавчої влади, забезпечує формування державної політики у сфері соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій в Україні. Розкрито основну його діяльність за напрямками у сфері соціально-психологічної адаптації учасників бойових дій. Проаналізовано динаміку діяльності центрів соціально-психологічної реабілітації населення та проєкту MARTA (Mental Adaptation and Rehabilitation Tools and Analysis з англ. – Інструменти психологічної адаптації та реабілітації та їх аналіз).