ФІНАНСОВО-БЮДЖЕТНА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Маліборський , Петро (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Статтю присвячено дослідженню актуальних питань формування фінансово-бюджетної спроможності територіальної громади. В умовах трансформації вітчизняної економіки, нестабільності економічної кон’юнктури та фінансової системи дане дослідження набуває найважливішого значення. Це пов’язано з тим, що рівень його формування та використання чималою мірою зумовлює стійкість регіональної економіки та якість життя населення. Метою статті є уточнення теоретичних основ та обґрунтування практичних рекомендацій щодо раціонального розподілу фінансових потоків між бюджетами різних рівнів, формування базису спроможності місцевого самоврядування здійснювати фінансування розвитку господарських систем територіальних громад. Аналізуючи наукові джерела, відзначено багато напрацювань вчених щодо наповнення доходної частини місцевого бюджету. Проте саме фінансово-бюджетній спроможності територіальних громад приділяється недостатня увага, що неоднозначно відобразиться на повоєнному відновленні Україні та залученні зовнішніх джерел її відновлення/зростання. Доцільно підкреслити, що можливе виникнення фінансово неспроможних громад, про що не йдеться у вітчизняному законодавстві, насамперед пов’язано з недостатністю власних ресурсів для фінансового забезпечення видаткових повноважень. Заходи щодо розвитку фінансово-бюджетної спроможності територіальних громад, особливості застосування інструментів міжбюджетного регулювання та правил ефективного управління місцевим боргом традиційно застосовуються у закордонній практиці, набувають особливої значущості з метою здійснення досудового врегулювання фінансових проблем місцевого самоврядування та забезпечення фінансово-бюджетної спроможності громад у вітчизняній дійсності. При цьому важливо, щоб вони були детально вивчені та адаптовані з урахуванням муніципальної практики та особливостей українського законодавства.