ЗАГРОЗИ І ВИКЛИКИ ДЛЯ СИСТЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ТА РЕЄСТРІВ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Ляшук, Артем (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розкрито ключові загрози та виклики для системи кібербезпеки інформаційних системи та реєстрів сфери охорони здоров’я. Розглянуто особливості Концепції електронної охорони здоров’я «e-Health» та з’ясовано, що щодо системи кібербезпеки нею передбачено інформатизацію закладів охорони здоров’я, затвердження концептуально-еталонної бази цифрових компетенцій медичних працівників, розвиток інформаційної культури та цифрової компетентності, кібербезпеки та кібергігієни медичного персоналу та пацієнтів. Відзначено шляхи забезпечення якості, безпечності та доступності електронної охорони здоров’я у напрямку кібербезпеки. Проаналізовано особливості Угоди про позику від 22.12.22 №9468-UA між Міністерством охорони здоров’я України та Світовим Банком в рамках проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя», якою передбачено щодо кібербезпеки розробку основних модулів системи електронної охорони здоров’я, включаючи реєстрацію медичних працівників, портал даних пацієнтів, модулі системи електронної охорони здоров’я для груп інвалідності та реабілітації, покращення кібербезпеки даних, пов’язаних зі здоров’ям, інтеграцію цифрових систем охорони здоров’я з пов’язаними системами в сусідніх країнах і зміцнення систем електронної охорони здоров’я в усіх закладах охорони здоров’я. З’ясовано, що повномасштабне вторгнення ворога на територію України принесло нові загрози та виклики, пов’язані з необхідністю підвищення рівня кіберзахисту інформаційних систем та реєстрів та розвитку електронної охорони здоров’я загалом. Відзначено ключові загрози та виклики, пов’язані з впливом війни на систему кібербезпеки сфери охорони здоров’я. Розкрито основні завдання робочої групи у контексті розробки та реалізації Концепції стратегічних напрямів розвитку кібербезпеки у сфері електронної охорони здоров’я. Представлено технічні та організаційні заходи щодо забезпечення належного рівня кібезбезпеки у сфері охорони здоров’я.