ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ ТА ЗАВДАННЯ - Коцур, Віталій; Коцур, Леся; Грига , Олексій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Проаналізовано основні напрямки державної інформаційної політики України в умовах воєнного стану. Показано, що широкомасштабна російська агресія, яка розпочалася 24 лютого 2022 р. спричинила радикальні зміни у підходах щодо формування основних напрямків державної інформаційної політики нашої держави. Практично відразу увага політичного керівництва України зосередилась на формуванні єдиного інформаційного простору у форматі інформаційного телемарафону «Єдині новини #UАразом», проте без залучення опозиційних медіа. Прослідковано, що спочатку єдиний телемарафон відігравав конструктивну роль в системі державної інформаційної політики, проте після повернення в телеефіри «великої політики» та проросійських наративів, значення телемарафону набуло деструктивного значення. Проаналізовано й інші напрямки інформаційної політики України в умовах воєнного стану. Насамперед, мовиться про державну цензуру та самоцензуру журналістів; створення центрів та започаткування державних проєктів, спрямованих на протидію російській дезінформації; посилення захисту від кібератак; державна інформаційна політика у сфері культури. Окрему увагу приділено зовнішній інформаційній політиці держави, спрямованій на блокування російської пропаганди на міжнародній арені. Показано, що ця політика реалізується через Український інститут та систему телеканалів «Дім» й «FreeДом», сторінки у соціальних мережах «UATV English», «UA Arabic» та англомовний сайт «The Gaze». Підсумовано, що перевагою державної інформаційної політики в умовах воєнного стану є те, що держава керується нормами законів про впровадження воєнного стану, а тому практично в ручному режимі (згідно з обставинами) може змінювати інформаційну політику, вводити цензуру, обмежувати негативний зовнішній вплив з метою забезпечення інформаційної безпеки суспільства. Водночас небезпечним явищем державної інформаційної політики в умовах воєнного стану є порушення демократичних цінностей, пов’язаних зі свободою слова й дотриманням журналістських стандартів; інформаційними утисками опозиційних політичних сил.