ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА У ВИДАВНИЧО-ПОЛІГРАФІЧНІЙ СФЕРІ - Качмар, Сергій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті досліджено роль державного управління та контролю в розвитку національних економічних секторів, зосереджуючись на видавничо-поліграфічній сфері в Україні. Автори розглядають як державна підтримка формується на основі специфіки ринкових умов, соціально-економічних змін та встановлених пріоритетів національними регуляторами. Основна увага приділяється знаходженню балансу між поточними потребами підприємств та довготривалою стратегією сталого розвитку, основаною на інноваціях і справедливому розподілі ресурсів. Нестабільність у функціонуванні галузевих суб’єктів господарювання через відсутність ефективної державної підтримки в Україні призводить до погіршення їхніх робочих показників та занепаду державних та комунальних підприємств. Стаття закликає до розробки якісної системи ціноутворення, яка б враховувала потреби і платоспроможність споживачів, а також забезпечувала б покриття витрат та прибутковість підприємств. Автори звертають увагу на важливість розвитку співпраці між видавництвами, поліграфічними підприємствами, оптово-роздрібними мережами, а також підвищення рівня інноваційності і якості продукції. Наголошується на важливості інтеграції України в європейський контекст, що передбачає адаптацію національного законодавства до європейських стандартів та врахування інституційних факторів при розробці державної підтримки. Запропоновано шляхи створення інституціональних критеріїв державної підтримки, включаючи субсидування випуску тиражів, пільгове оподаткування, враховуючи економічні показники підприємств. Розроблено рекомендації щодо комплексних підходів до підтримки розвитку вітчизняних електронних видань, їх інтеграції у цифрову бібліотеку, розвитку співпраці з іноземними клієнтами та подання грантових заявок до європейських інституцій. Завершується стаття підкресленням ролі координації роботи різних державних органів у розвитку видавничо-поліграфічного сектору та необхідності інтегрованого підходу до реалізації державної політики у цій сфері.