УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Водяний, Олег; Редзюк, Наталія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Дана стаття присвячена порівняльному аналізу та вивченню практик в галузі адміністративної реформи в Європі та Україні. В статті висвітлюються інноваційні підходи, які впроваджуються у країнах Європейського Союзу, і розглядаються можливості їхнього застосування в умовах сучасної української системи. Автори статті аналізують ключові аспекти, такі як електронне управління, цифрові технології, залучення громадськості та оптимізація адміністративних процесів. В основу дослідження покладено ретроспективний аналіз досягнень країн Європейського Союзу в цьому напрямку, а також оцінку того, як ці ініціативи можуть бути адаптовані та впроваджені в умовах сучасної української адміністративної практики. Проблематика обґрунтовується необхідністю вдосконалення процесів надання адміністративних послуг в контексті глобальних тенденцій та стандартів, що визначаються досвідом країн Європейського Союзу. Особлива увага приділяється проблемам, таким як бюрократична складність, неефективність, недостатнє використання цифрових технологій та низький рівень задоволення громадян адміністративними послугами в Україні. Зауважено, що цифрова трансформація та активне використання сучасних технологій можуть визначити новий рівень доступності та швидкості отримання послуг. Запровадження електронного документообігу та онлайн-сервісів сприятиме спрощенню бюрократичних процедур. Необхідно також акцентувати увагу на підвищенні кваліфікації персоналу та впровадженні системи зворотного зв’язку для покращення взаємодії з громадянами. Розширення електронного документообігу та взаємодія з бізнес-сектором можуть сприяти ефективній роботі системи. Співпраця з громадськістю та залучення громадських організацій у процес прийняття рішень також визначають нові напрямки для створення більш відкритої та гнучкої системи надання послуг. У цілому, удосконалення системи надання адміністративних послуг має стримуватися не лише впровадженням сучасних технологій, але й глибокою структурною трансформацією, що враховує специфіку українських реалій та відповідає найвищим стандартам якості, забезпечуючи громадянам зручні та ефективні адміністративні послуги.