ОСНОВНІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ПІДСТАВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ІНДИКАТИВНОГО ПЛАНУВАННЯ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ - Ляшук , Назарій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Дослідження присвячене вивченню нормативно-правової бази, яка регулює здійснення індикативного планування інвестиційних проєктів. Індикативне планування – це методологія оцінки життєздатності та доцільності інвестиційних проєктів, яка передбачає детальний аналіз структури проєкту, цілей, методів дослідження та практичної значущості. В дослідженні розглядаються ключові компоненти структури та окреслюється значення кожного з них. Актуальність теми полягає в тому, що індикативне планування є важливим інструментом, який використовується урядами та бізнесом для регіонального розвитку. Мета дослідження – забезпечити комплексне розуміння нормативно-правового середовища, яке лежить в основі індикативного планування. Методи дослідження та результати, що обговорюються в даному дослідженні, мають на меті пролити світло на різні підходи, що використовуються для здійснення індикативного планування, а також на результати цих методів у різних контекстах. Вони включають аналіз нормативно-правового забезпечення, критичний аналіз літератури, методи індукції та дедукції, що дозволили знайти підстави нормативно-правового регулювання для індикативних планів. Результати дослідження відображають перелік нормативно-правових документів, що регулюють планування розвитку країни, регіонального та інвестиційного розвитку, а також показують напрями удосконалення нормативно-правового забезпечення з метою індикативного планування. Доведено, що закони та нормативні акти, що регулюють індикативне планування в Україні, створюють всеосяжну основу для розробки та реалізації інвестиційних планів. Основна нормативно-правова база для впровадження індикативного планування інвестиційних проєктів зазвичай включає закони та підзаконні акти, які регулюють розробку, реалізацію, моніторинг та оцінку інвестиційних планів. В Україні, наприклад, законодавча база здебільшого націлена на регіональний розвиток та розвиток економіки загалом. Проблемою є те, що індикативного планування, тобто цільового планування як такого не здійснюється, а тому інвестиційні проєкти можуть відчувати брак нормативно-правового забезпечення для успішної реалізації в Україні. Інші закони та нормативні акти, які можуть регулювати індикативне планування, включають закони про інвестиційну діяльність, іноземні інвестиції, зовнішньоекономічну діяльність та стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки. Разом з тим вкрай бракує формування нормативно-правової бази для інвестиційного розвитку регіонів, яке безпосередньо пов’язано із реалізацією конкретних проєктів.