ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЯК МЕХАНІЗМ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В МІСТАХ УКРАЇНИ - Хмара, В’ячеслав; Кошова, Світлана (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті висвітлено особливості використання енергозберігаючих технологій як механізму підвищення рівня економічної безпеки в містах України. Автором визначено, що одним із пріоритетних напрямків системи сприяння економічному зростанню та зміцненню економічної безпеки економіки України є підвищення енергозбереження. Виявлено, що ефективність використання енергозберігаючих технологій є передумовою зростання технологічного потенціалу виробництва та конкурентоспроможності продукції, тому більшість таких технологій, які використовуються сьогодні, спрямовані на зниження ступеня свого впливу на навколишнє середовище. У дослідженні зазначено, що енергетична безпека як одна з найважливіших складових економічної безпеки проявляється, по-перше, як стан забезпеченості країни паливно-енергетичними ресурсами, що забезпечують її повноцінну життєдіяльність, по-друге, як стан безпеки енергетичного комплексу, який повинен забезпечувати нормальне функціонування країни. Розглянуто особливості розробки та впровадження Національного плану дій з енергоефективності до 2030 р. Висвітлено особливості створення та перспективи діяльності Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Звернуто увагу на важливість розробки та введення в дію Національної платформи декарбонізації. Виділено ключові аспекти програми використання енергозберігаючих технологій, яка виступатиме механізмом підвищення рівня економічної безпеки в містах України, зокрема висвітлено мету, заходи реалізації програми, визначено основні завдання, виокремлено особливості виконання програми, виділено інструменти реалізації програми та перспективи від її реалізації. Відзначено, що виконання програми використання енергозберігаючих технологій повинно забезпечуватися через: державне бюджетне забезпечення; кошти обласного та міського бюджетів; фінансування коштом грантів та технічної допомоги міжнародних фінансових установ та фондів; фінансування міжнародних програм енергозбереження; фінансування загальнодержавних програм Кабінету Міністрів України та профільних міністерств; кошти спонсорів та приватних інвестиційних фондів; інше фінансування, не заборонене чинним законодавством України.