ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ПУБЛІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Сичов, Віктор (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розкрито ключові аспекти вдосконалення інструментів публічного регулювання економічного розвитку з особливим акцентом на реалії сьогодення. Автором встановлено, що сучасне публічне регулювання економікою має базуватися на відповідному інструментарію, в який доцільно включити сукупність методів, прийомів і засобів публічного впливу на економічний розвиток країни, та зводитися до методів прямої дії, за допомогою яких держава безпосередньо втручається в економічні процеси. Визначено, що ефективне регулювання економічних процесів у нашій державі потребує розробки та впровадження чітких, послідовних та прозорих механізмів, тобто низки ефективних форм, методів і засобів впливу. Зазначено, що публічне регулювання економічних процесів спрямоване на подолання проблем і створення максимально сприятливих умов для функціонування всіх ланок ринкових відносин, завдяки чому досягається економічний розвиток і зростання та загальна конкурентоспроможність країни. Виявлено, що сьогодні органи публічної влади результативно працюють над збереженням ключових функцій країни в умовах війни, завдяки чому досягнуто певного рівня економічної стабільності. Відзначено важливість прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України» від 09.08.2023 р. № 3295-IX, яким передбачено підвищити ефективність системи розвитку і захисту економічної конкуренції, удосконалити національну політику у сфері захисту економічної конкуренції та посилити інституційну спроможність Антимонопольного комітету. Розглянуто особливості проєкту державного бюджету на 2024 р. та обсяги фінансування програм прямої підтримки української економіки. Встановлено, що важливим інструментом публічного регулювання економічного розвитку є безпосередньо забезпечення розвитку українського машинобудування. Розглянуто особливості Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та її важливість в економічному розвитку України, програми «Доступні кредити 5-7-9%», яка адаптована Кабінетом Міністрів України до нових реалій. Відзначено особливості та перспективи створення Українського Фонду (Ukraine Facility) обсягом 50 млрд євро для підтримки України в період 2024‑2027 рр.