ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА СОЦІАЛЬНОЇ ТА ГУМАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ У ТРАНСФОРМАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ В КОНТЕКСТІ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИХ ВПЛИВІВ - Парубчак, Іван (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
В умовах несприятливої епідеміологічної ситуації розвиток туристичної галузі опинився під серйозною загрозою. Відповідно до сучасних особливостей закордонні тури в цьому році пройшли з максимальними знижками, щоб залучити туристів, які боялися подорожувати. Перші спалахи захворюваності стали наслідком повернення громадян із зарубіжних подорожей, по всьому світу поточні тури довелося перервати, а заплановані на більш пізній термін – скасувати або перенести. В таких умовах туроператори, туристичні агенти, перевізники та інші учасники ринку туристичних послуг зазнали серйозних збитків. Популярними варіантами виявилися активні види відпочинку – кемпінг, фітнес-тури, а також сплави і походи, які можна організувати недалеко від будинку. У той час як епідемії призупинили світовий туризм, мільйони людей, які знаходяться на карантині прагнуть отримати культурні і туристичні враження прямо з дому. У цей період культура довела власну високу значимість, а попит на віртуальний доступ до музеїв, об’єктів культурної спадщини, театрів і уявлення досягли безпрецедентних рівнів. Якщо на туризм покладається завдання внесення вкладу у виживання соціокультурного сектору, тобто багатьох його сегментів, він має зміцнити культурну ідентичність і бренд туристичних подорожей. Незважаючи на всі труднощі туристичної галузі з’явилася можливість створювати нові партнерства і відповідно співпрацювати. Вони повинні знову разом розробити і диверсифікувати пропозиції, залучити нову аудиторію, опанувати нові навички та підтримати світовий перехід на нові умови. Інформаційний потік між секторами грає ключову роль в розумінні наслідків епідемій і виробленні ефективних заходів у відповідь. Конкретні дані по соціально-економічних наслідкам для культури і туризму, а також за рішеннями, які здійснюються для порятунку культурного туризму, уможливлять розробку планів щодо пом’якшення наслідків з метою задоволення потреб і відтворення передової практики. Соціальна ізоляція довела важливість новітніх технологій і ЗМІ в нашому повсякденному житті. Коли мільйони людей можуть сидіти на карантині є відповідний момент для створення і просування соціокультурних вражень для постійної аудиторії. Складність полягає в забезпеченні цих вражень таким чином, щоб це підтримувало отримання прямих вигід залученими організаціями та фахівцями-практиками. Під час цього переходу в цифровий світ туризм може сформувати спілки з технічними компаніями і представниками приватного сектора для поліпшення доступу до їх онлайн-програм з нарощування потенціалу в галузі туризму.