СУЧАСНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПУБЛІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД - Мюджахіт, Бал; Стельмах , Андрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті зазначено, що публічна безпека – це стан і процес, що забезпечує узгодженість цілей національної безпеки поряд із гарантіями виживання, сталого розвитку та добробуту суспільства. Тому вона заснована на загальновизнаних правових нормах та цінностях, що стосуються тривалості та розвитку держави. Саме держава, в ідеальній моделі, є гарантом справедливого перерозподілу громадських товарів та послуг та забезпечує рівні можливості для громадян. У країнах Європейського Союзу дефініція «громадська (публічна) безпека» не має чіткого законодавчого формулювання і, таким чином, її трактування залежить від історичних та інституційних особливостей. Це пов’язано із тим, що у демократичних суспільствах процес забезпечення громадської (публічної) безпеки визначається передусім як реалізація своїх безпосередніх функцій фаховими інститутами (поліцією, національною гвардією, жандармерією тощо), які обирають найоптимальніші механізми та інструменти для забезпечення громадської (публічної) безпеки з метою підтримання громадського порядку у кожному конкретному випадку. Проведений аналіз європейського досвіду формування та забезпечення публічної безпеки дає підстави зазначити, що державно-правове забезпечення публічної безпеки є основою функціонування її системи. Завдяки йому створюються відповідні умови для діяльності уповноважених суб’єктів у сфері публічної безпеки, контроль за виконанням ними (суб’єктами) обов’язків та повноважень, законодавче гарантування умов для ефективної діяльності. Публічна безпека за кордоном розглядається як основа забезпечення безпекової життєдіяльності суспільства, тобто як внутрішня безпека держави і є основним компонентом національної безпеки. Основними державними інституціями в країнах ЄС, які реалізують функції з забезпечення публічної безпеки є поліція та правоохоронні органи, які не лише формують публічну безпеку на певній території, а й забезпечують постійний діалог з громадськістю з метою формування позитивних довірчих відносин між працівниками поліції та мешканцями територій. Основою якісної та ефективної діяльності поліції за кордоном є професійність, чесність, довіра з боку суспільства.