СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА НАПРЯМИ ЇХ ВИРІШЕННЯ - РЕДЗЮК, Вячеслав; РЕДЗЮК, Наталія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розглянуто актуальні проблеми інформаційної безпеки в Україні та запропоновані напрями їх вирішення, адже висхідна роль технологій та інформаційних мереж у сучасному суспільстві ставить перед Україною складні завдання щодо забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності інформації. Актуальність теми визначається загрозами кібератак, дестабілізацією інформаційного простору та важливістю забезпечення належного функціонування державних та громадських інформаційних систем. У статті аналізуються сучасні виклики, пов’язані з кіберзагрозами, дезінформацією та кібератаками на критичну інфраструктуру. Запропоновані напрями розв’язання проблем базуються на створенні ефективних механізмів кіберзахисту, підвищенні кіберграмотності населення та розвитку співпраці між державними органами, приватним сектором та міжнародними партнерами. У статті вказано, що на сьогодні однією з основних проблем, які виникають у контексті забезпечення інформаційної безпеки в Україні, є прояв інформаційної експансії та недостатньо об’єктивне та неупереджене відображення подій та ситуацій, що походять від Російської Федерації. Держава-агресор застосовує гібридні технології, включаючи методи інформаційного втручання, задля дестабілізації національної безпеки України. Ми зазначили на необхідності системного підходу до забезпечення інформаційної безпеки та активної ролі держави у розробці та впровадженні стратегічних заходів у цій сфері. Державна політика інформаційної безпеки важлива для національної безпеки та має базуватися на системній передбачливій діяльності органів державного управління, що забезпечує гарантії інформаційної безпеки для осіб, соціальних груп, суспільства та держави загалом. Дослідження інформаційної безпеки як об’єкта злочинів проти основ національної безпеки України в умовах війни має велике значення та є надзвичайно актуальним.