СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНИХ ПОСАД У 1917-1918 РР. В УКРАЇНІ - ПАРХОМЕНКО-КУЦЕВІЛ, Оксана (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
Здійснено системний аналіз питання розвитку державних посад у 1917–1918 рр. в Україні. Проаналізовано розвиток системи державних посад та системи органів державної влади протягом 1917–1918 рр. в УНР та ЗУНР. З’ясовано, що державні посади постійно ускладнюються та тісно пов’язані з формою правління в державі, особистістю керівника держави та етапом розвитку державотворення. Певна система державних посад існує лише в певному середовищі і не може існувати без суттєвої модернізації в іншому середовищі. Система державних посад – динамічна система, яка постійно змінюється, удосконалюється, модернізується, оскільки змінюється система державного управління. Аналіз літератури з питань історичного розвитку державних посад дає підстави стверджувати, що кадри державного управління формувалися хвилеподібно: час від часу на державну службу приходили нові постаті, які не мали відношення до управління (військові, вчителя, агрономи). Це пов’язано, передусім, зі змінами, які відбувалися як всередині країни, так і ззовні (війни, глобальні катаклізми, революції). Під час таких перетворень змінювалася й управлінська верхівка: вона наповнювалася новими кадрами, новою ідеологічною спрямованістю, інноваційними стилями управління. Часто змінювалася вся правляча еліта, трансформувалися форми правління в країні. Виникали кадрові революції, які часто супроводжувалися кадровими «потрясіннями», запереченнями старих форм і методів управління, «руйнацією» системи управління, усталених форм правління. Під час таких процесів відбувалися кадрові «чистки». Крім того, з ускладненням функцій державного управління ускладнювалася ієрархія державних посад та збільшувалася їх кількість. Урахування раціонального розподілу державно-управлінської праці дасть можливість не збільшувати апарат державного управління, а розширювати його функції.