КОНВЕНЦІЙНІ НОРМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ МИТНОЮ СФЕРОЮ ЄС: ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - КАРПА, Марта (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розкрито процес впровадження в Україні норм, у тому числі конвенційних норм ЄС у сфері публічного управління митною справою. Проаналізовано актуальний стан впровадження конвенційних норм у вітчизняне митне законодавство. Виявлено потребу у впровадженні змін у публічне управління митною сферою України, зокрема через застосування інституційних, організаційних, функціональних змін. Україна досягла значних успіхів в імплементації Митного кодексу ЄС. Поступом є питання щодо набуття українськими підприємствами статусу Авторизованого економічного оператора, приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. 2022–2023 рр. стали роками впровадження конвенційних норм у митну сферу України. Зазначено, що прийняття змін на законодавчому рівні виконало одне із зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Участь у Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами дозволяє виконати умови для приєднання до процедури спільного транзиту, оскільки приєднання до цієї процедури можливе тільки в разі одночасного приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту і Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами, а також застосовує механізм взаємної адміністративної допомоги між договірними сторонами Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами для виявлення невідповідностей або порушень з питань, що регулюються цією Конвенцією. Обґрунтовано, що конвенційні норми лише розпочинають запроваджуватися на національному рівні. Подальші кроки будуть стосуватися малих та середніх підприємств, торгівлі та сталого розвитку, електронної комерції та технічного співробітництва. Враховуючи наявність низки європейських Конвенцій, норми яких плануються до запровадження, сфера публічного управління митною сферою зазнаватиме змін, зокрема у частині змін у санітарній та фітосанітарній сфері, спрощенні процедур торгівлі, захисті інтелектуальної власності, сфері державних закупівель тощо.