ОСВІТА В УКРАЇНІ І ОСНОВИ ПРАВОВОГО АСПЕКТУ ПРОТИДІЇ ІНФОРМАЦІЙНИМ ЗАГРОЗАМ - ГУБЕНКО, Валентина (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2023)
У статті розглянуто проблеми вразливості Української держави в умовах інформаційної війни, правовий аспект протидії інформаційним загрозам, зокрема, що стосується освіти в Україні. Акцентуємо увагу на те, що технічні можливості інформаційно-комп’ютерних систем, нові програми, які знаходять дедалі ширше застосування у освітньому процесі, дозволяють використовувати колосальні обсяги інформації. Але це несе з собою не лише нові можливості, але й нові загрози для молодого прокоління. На питання інформаційної безпеки в системі освіти все більше звертають увагу не лише вчені-дослідники, а й державні службовці, освітяни, батьки учнівської та студентської молоді. У роботі описано основні загрози, серед них: руйнування єдиного інформаційного простору держави; маніпуляція суспільною думкою, недостатня координація діяльності органів державної влади, слабкість системи освіти та виховання, протиправне застосування спеціальних засобів впливу на суспільну свідомість, загострення міжнародної конкуренції за володіння інформаційними технологіями та ресурсами; діяльність міжнародних терористичних організацій; недостатність нормативної правової бази, що регулює відносини в інформаційній сфері, а також недостатня практика застосування права. В інформаційній війні виділяються три основних мети: контроль інформаційного простору і забезпечення захисту своєї інформації від ворожих дій; використання контролю над інформаційним простором для проведення інформаційних атак на противника; підвищення загальної ефективності збройних інформаційних функцій. Розглянуто складові інформаційних воєн та описано пріоритетні напрями державної інформаційної політики та важливі кроки з боку владних органів України. Формування суспільної свідомості за допомогою суб’єктів інформаційної війни з використанням методів психологічного впливу стає найбільш ефективним способом контролю і маніпуляції як всередині держави, так і за її межами. Все залежить від того, хто фактично визначає інформаційний контент. Таким чином, наше ставлення до проблем і явищ, навіть сам підхід до того, що вважати проблемою або явищем, багато в чому визначені тими, хто контролює світ комунікацій.