Удосконалення механізмів забезпечення кадрової безпеки в системі публічного управління - Гула, Олена (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
У статі визначено удосконалення механізмів забезпечення кадрової безпеки в системі публічного управління. З’ясовано роль та місце кадрової безпеки в системі публічного управління. Обґрунтовано потребу у запровадженні Кодексу законодавства щодо забезпечення кадрової безпеки системи публічного управління. До елементів зазначено Кодексу слід віднести наступні: персонал як основа забезпечення кадрової безпеки; інституційна структура системи кадрової безпеки України; розвиток системи навчання та підвищення персоналу публічного управління; виокремлення логічної схеми формування кадрового потенціалу системи публічного управління як основи забезпечення кадрової безпеки; моніторинг зовнішніх та внутрішніх загроз кадровій безпеці України; застосування HR-бенчмаркінгу та HR-аудиту в системі публічного управління; трансформація ролі управлінь персоналом органів державної влади та формування психологічної служби; проведення моніторингу кадрової безпеки в системі публічного управління та формування Стратегії забезпечення кадрової безпеки на 5 років. Автором обґрунтована доцільність створення Міжгалузевої ради з питань забезпечення кадрової безпеки в Україні, до якої долучити науковців, наукові установи, представників громадськості, а також керівників управлінь персоналу центральних та місцевих органів державної влади. До основних функції такої Міжгалузевої ради з питань забезпечення кадрової безпеки в Україні слід віднести: вироблення консолідованої позиції щодо стратегії розвитку кадрів системи публічного управління з урахуванням можливих небезпек та загроз; підготовка та надання узгоджених рекомендацій і пропозицій Президентові України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України з питань формування і реалізації державної кадрової політики у сфері публічного управління; формування пропозиції щодо удосконалення системи навчання публічних службовців, проведення моніторингу якості навчених закладів, які проводять навчання та підвищення кваліфікації публічних службовців; надання пропозицій щодо встановлення стандартів підготовки публічних службовців. Адже стандарти повинні бути спрямовані на практико-орієнтоване навчання з урахування потреб та вимог сучасного публічного управління; координація дій органів виконавчої влади під час виконання програм з питань формування кадрової безпеки системи публічного управління; сприяння впровадженню органами виконавчої влади принципів державної політики кадрової безпеки в системі публічного управління; підготовка пропозицій та рекомендацій щодо цільового та ефективного використання кадрів системи публічного управління, їх розвитку та постійного оновлення.