Стан складових національної безпеки України в період повномасштабного збройного вторгнення російської федерації - Гбур, Зоряна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
З моменту закінчення Холодної війни пройшло вже більше 30 років, проте ключові учасники протистоянь так і не змінились: з одного боку це Російська Федерація, а з іншого – весь цивілізований європейський та американський світ. Намагаючись зіштовхнути Україну з шляху інтеграції до Організації північно-атлантичного договору Російська Федерація розпочала повномасштабне вторгнення до України. Вперше, з моменту проголошення Незалежності виникла настільки масштабна загроза національній безпеці. Війна не оминула жодну сферу життєдіяльності держави: економіка, екологія, продовольчий сектор, інформаційне середовище – усе це піддалось тотальному впливу наслідків дій країни-агресора. В таких умовах значної необхідності набуває необхідність визначення стану складових національної безпеки, як основи стабільного функціонування держави, що в сукупності зумовлює актуальність наукового дослідження. У статті досліджено наявні підходи до визначення поняття «національна безпека» з позиції законодавства та з боку науковців, наведене оптимальне визначення. Схематично відображено ключові складові національної безпеки України. Визначено напрямки забезпечення національної безпеки відповідно до прийнятої Радою національної безпеки та оборони Стратегії забезпечення державної безпеки України. Визначено поточний стан інформаційної безпеки України, загрози та загрози, які на нього впливали. Проаналізовано заходи держави щодо забезпечення високого рівня інформаційної безпеки в країні та результати їх впровадження. Розглянуто стан економічної безпеки крізь призму діяльності Бюро економічної безпеки України. Встановлено поточні тенденції в економічній сфері та заходи по їх стабілізації. Визначено загрози продовольчій безпеці та виокремлено ключові напрямки по їх усуненню відповідно до рішення Кабінету міністрів України. Досліджено становище військової безпеки, факторів, які негативно впливають на її стійкість, а також методів її підтримки на належному рівні. Визначено загрози радіаційній безпеці України на фоні окупації Запорізької атомної електростанції та Чорнобильської атомної електростанції та наведено наслідки для радіологічної обстановки після окупації.