Забезпечення публічної безпеки у Німеччині: практичний досвід для України - Мюджахіт, Бал (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
Автором обґрунтовано, що публічна безпека є одним із основних аспектів безпеки. Виступає поряд з іншими, включаючи військову та політичну безпеку, так званими «класичними» предметними вимірами безпеки. Крім публічної, громадської, військової чи політичної безпеки, до таких предметних вимірюванням можна віднести такі: екологічні, інформаційні, економічні, культурні, ідеологічні та інші. Обґрунтовано, що кооперативна система управління у Німеччині включає в себе 6 елементів: делегування (Delegation), участь (Beteiligung), транспарентність (Transparenz), репрезентативність (Repräsentation), контроль (Kontrolle) і оцінка результатів діяльності (Leistungsbewertung). Ці елементи повинні служити орієнтиром керівному складу поліції при виконанні управлінських функцій. Кожен елемент описує певні дії, послідовна реалізація яких сприяє досягненню поставлених цілей. У Німеччині функції та обсяг компетенцій поліцейських більше, ніж в Україні, їх навчання спрямоване на всебічний розвиток поліцейського для виконання ним своїх функціональних обов’язків відповідно до вимог законодавства та з метою забезпечення публічної безпеки. На підставі аналізу забезпечення публічної безпеки у Німеччині можна зазначити наступне. По-перше, публічна безпека розглядається як основа забезпечення безпекової життєдіяльності суспільства. Про-друге, основними державними інституціями, які реалізують функції з забезпечення публічної безпеки є поліція. По-третє, основою якісної та ефективної діяльності поліції є професійність, чесність, довіра з боку суспільства. По-четверте, функції поліції не зводяться до лише забезпечення громадського порядку та розслідування кримінальних правопорушень, а й пов’язаний з життєдіяльності суспільства, допомоги населенню у критичних буденних справах.