Проблеми запровадження заходів, у зв’язку з поширенням пандемії COVID-19 як крок до системного контролю в суспільстві - Попроцький Oleksandr (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
У статті проаналізовані системні підходи до проблеми запровадження заходів, у зв’язку з поширенням пандемії COVID-19 як крок до системного контролю в суспільстві. Автором доведено, що пандемія впливає на сучасні комунікації в суспільства та має наступні тенденції: по-перше, перехід комунікацій у віртуальний простір (поділ та ізоляція скасували звичний спосіб комунікації); по-друге, гнучкість; по-третє, нові заходи виміру ефективності моделі комунікацій. Нова, більш загрозлива хвиля вірусу COVID-19 або його наступника взагалі може змусити індивідів давати згоду за «анонімним» спостереженням за їх пересуванням та контактами, щоб з одного боку у випадку виявлення у них хвороби завчасно зреагувати та поширити попереджувальну інформацію тим, хто контактував з хворим, по-друге – отримати попередження, що був контакт з інфікованим та вчасно вжити заходів щодо боротьби з хворобою. Такий підхід значно спрощує підтримку громадськості щодо таких стратегічних рішень. Якщо говорити про країни, що розвиваються, то питання інформаційного супроводу процесу боротьби з COVID-19 набувають особливого значення. Оскільки доступ до реальних даних щодо захворюваності та наслідків має обмежене коло державних службовців, то існує висока ймовірність викривлення інформації на користь рішення, яке більш вигідне державі чи окремим групам зацікавлених у цьому осіб. Знову варто повернутися до аналізу пов’язаних із зміною зонування окремих регіонів вигід та витрат кожного сектора економіки. Саме тому маніпуляція даними та відповідні рішення щодо карантинних зон підносить фінансово окремі види бізнесу та змушує адаптуватися бо ж знищує інші, збільшуючи розрив між ними.