ПРИНЦИПИ ЗДІЙСНЕННЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - Тимочко, Іван (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті розкрито принципи здійснення публічного управління у сфері соціального захисту учасників бойових дій в Україні. Для цього вивчено передумови у сфері соціального захисту учасників бойових дій, зокрема: надання статусу учасника бойових дій, правові засади його визначення, діяльність публічних інституцій щодо реалізації статусу учасників бойових дій, зокрема щодо забезпечення їх прав, гарантій; здійснення державного управління, місцевого самоврядування та громадського управління; систему заходів щодо захисту від соціальних ризиків, організаційно-правові форми соціального захисту, соціальне забезпечення, соціальну інтеграцію, соціальну адаптацію, соціальні ризики. Розкрито публічно-управлінський вплив на процеси формування та реалізації статусу учасника бойових дій через здійснення державного управління, зокрема у сфері соціального захисту через органи загальної і спеціальної компетенції. Актуалізовано доцільність застосування програмного підходу до соціального захисту учасників бойових дій. Проаналізовано низку принципів здійснення публічного управління у сфері соціального захисту учасників бойових дій в Україні, серед яких базовий принцип, за яким побудована сучасна ветеранська політика – громадянський принцип. Інші принципи – постійності, законності, співробітництва, рівності, об’єктивності, субсидіарності – обґрунтовано відповідно до сучасного стану публічного управління у сфері соціального захисту учасників бойових дій в Україні та з метою їх застосування для ефективного управління. Визначено причини, за якими назріла актуальність розгляду принципів здійснення публічного управління у сфері соціального захисту учасників бойових дій в Україні: відсутність комплексної та ефективної ветеранської політики; важка й незрозуміла бюрократична система оформлення пільг та допомоги; відсутність достатньої кількості ресурсів; дублювання функцій органів публічної влади тощо.