ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНИХ ВИМОГ ДО НАЦІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ УКРАЇНИ - Олійник, Наталія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено обґрунтування особливостей міжнародних вимог до національної системи стандартизації України. Проаналізовані основні вимоги до національної системи стандартизації України з боку Міжнародної організації зі стандартизації, Міжнародної електротехнічної комісії, Міжнародної організації законодавчої метрології, а також Європейського комітету зі стандартизації, Європейського комітету з електротехнічної стандартизації. Зазначено, що визначальне значення для формування цих вимог мають також документи Світової організації торгівлі, зокрема Угода про технічні бар’єри у торгівлі та Регламент (ЄС) № 1025/2012 про європейську стандартизацію. Міжнародні вимоги до національної системи стандартизації, сформульовані провідними організаціями – такими як ISO, IEC, OIML, CEN і CENELEC – відображають глибоку інтеграцію принципів відкритості, прозорості, науково-технічної обґрунтованості, добровільності та глобальної сумісності. Від національних органів очікується забезпечення структурної незалежності, участі всіх зацікавлених сторін у процесах розробки стандартів, дотримання процедурних регламентів, а також регулярного перегляду актуальності стандартів з урахуванням технологічного прогресу. Усі міжнародні організації наголошують на необхідності гармонізації національних стандартів із міжнародними – через підтвердження, переклад або адаптацію – для усунення технічних бар’єрів у торгівлі та полегшення доступу на глобальні ринки. Особливу роль відіграє принцип взаємного визнання результатів оцінки відповідності, що потребує високого рівня довіри до національних інституцій і лабораторій, які працюють згідно з міжнародними вимогами до акредитації та сертифікації. Стандарти повинні бути чітко структурованими, доступними в цифрових форматах, побудованими за єдиною логікою, включати сферу застосування, технічні вимоги, методи випробувань та критерії оцінювання. Вимоги також охоплюють термінологічну уніфікацію, цифрову трансформацію процедур стандартизації та належну комунікацію результатів. Зазначено, що міжнародна система стандартизації ґрунтується на принципах відкритості до інновацій, ефективності регулювання, захисту прав споживачів та сталого розвитку.