Проблеми формування та розвитку вищого антикорупційного суду України - Пархоменко-Куцевіл Oksana (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2022)
У статті проаналізовані нормативно-правові засади розвитку та функціонування Вищого антикорупційного суду. У статті обґрунтовано доцільність проводити Вищою кваліфікаційною комісією суддів України лише співбесіди, тестування професійних знань та навичок, розглядати питання щодо доброчесності, моральності кандидатів. Потім формувати списки тих кандидатів, які відповідають встановленим вимогам чинного законодавства щодо професійності, моральності, доброчесності, досвіду та кваліфікації. Далі запропонувати провести вибори суддів до Вищого антикорупційного суду населенням країни через електронне голосування. Електронною ідентифікацією особи може бути електронний підпис (наприклад, електронний підпис, що використовується для подання електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Це надасть можливість людям обрати тих суддів, яких вони вважають чесними, неупередженими, професійними. Крім того, було б доцільно прописати процедуру відкликання суддів Антикорупційного суду, якщо така особи скоїла правопорушення. Унормування таких процедур потребує внесення змін до чинних нормативно-правових документах України. У дослідженні зазначено, що для ефективності діяльності Вищого антикорупційного суду України слід здійснити наступні кроки: по-перше, потрібно запровадити прозору систему відбору та призначення суддів Вищого антикорупційного суду України та їх відповідальність за необґрунтовані рішення; по-друге, запровадження прозорості діяльності Вищого антикорупційного суду України; по-третє, визначення процедури відкликання суддів громадянами України; по-четверте, передбачити процедуру звітування суддів перед громадянами України.