ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ТА МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ США: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - Тимочко, Іван (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті розкрито особливості здійснення публічного управління США у сфері соціального та медичного забезпечення ветеранів війни. Також наведені причини врахування досвіду США для можливої адаптації у сферу публічного управління України. Здійснено аналіз компетенції та структури Міністерства у справах ветеранів США, особливостей публічного управління на регіональному рівні. Розкрито американську систему пенсійного забезпечення військовослужбовців. Зазначено позитивний досвід США щодо взяття до уваги такого критерію як статева ознака, за якою чоловіки мають більш високі показники надмірної ваги, а також серцевих захворювань, інсульту, раку шкіри та діабету, а також з нижчими показниками наявності інших видів раку, ХОЗЛ, артриту, проблем із психічним здоров’ям та захворювань нирок. Позитивним визначено досвід США щодо залучення приватної медицини у сферу медико-соціального забезпечення ветеранів війни. Результати дослідження свідчать про те, що в сукупності зазначені ризики та перспективи розвитку можуть спонукати Міністерство у справах ветеранів США розробити більш ефективні заходи у сфері охорони здоров’я, спрямовані на покращення загального стану здоров’я ветеранів. Враховуючи наведені матеріали та здійснений аналіз, можна зробити висновки, що досвід США корисний для України у таких напрямах: вибір критеріїв для оцінки стану соціального захисту ветеранів війни; ефективна структура публічного управління, зокрема на рівні Міністерства у справах ветеранів, щодо суб’єктів здійснення ветеранської політики та їх компетенцій; врахування критеріїв психічного та медичного стану ветеранів, кількості залучень до бойових дій, географічного чинника, стану здоров’я тощо у плануванні ветеранської політики; розвиток системи соціального захисту ветеранів відповідно до наявної загальної соціальної системи з ефективним розподілом наявних ресурсів; збільшення ефективності публічного управління у сфері ветеранської політики при збільшенні бойових дій та зменшенні підготовленого особового складу; ефективна система повернення ветеранів війни у цивільне життя, починаючи від першого дня служби.