СУЧАСНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ: ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД - Стельмах, Андрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті проаналізовані основні аспекти цифровізації національної безпеки за кордоном. Аналіз закордонного досвіду, зокрема таких країн, як США, Велика Британія, Ізраїль, Канада, Австралія, країни ЄС та Балтії, показує, що основою ефективної цифрової безпеки є стратегічна координація між державним та приватним секторами, розвиток технологічної інфраструктури, нормативна адаптивність та підвищення цифрової грамотності всіх учасників безпекового середовища. Запропоновані основні аспекти запровадження світового досвіду щодо цифровізації національної безпеки в Україні. Зазначено, що імплементація закордонного досвіду має спиратися на кілька ключових напрямів: по-перше, розробка Національної стратегії цифрової безпеки з урахуванням ризиків кібервійни, гібридних загроз та інформаційних атак; по-друге, масштабна цифровізація сектору безпеки та оборони, включаючи побудову центрів кібероперацій, розгортання хмарних рішень на захищених серверах, використання автоматизованих систем моніторингу; по-третє, створення кіберрезерву – мережі цивільних фахівців, здатних долучатися до протидії атакам; по-четверте, інтеграція українських структур у міжнародні платформи співпраці в галузі кібербезпеки (ENISA, CISA, NCSC тощо); по-п’яте, розвиток освіти та цифрової грамотності, у тому числі для службовців сектору безпеки, з акцентом на практичні навички та адаптивні цифрові компетенції; по-шосте, забезпечення технологічного суверенітету, зокрема шляхом підтримки вітчизняних ІТ-рішень, локалізації критичних даних та зменшення залежності від зовнішніх цифрових платформ. Зазначено, що цифровізація системи національної безпеки України має стати пріоритетом державної політики, спрямованим не лише на зміцнення обороноздатності, але й на побудову стійкої, адаптивної, інноваційної моделі управління безпековими ризиками в умовах сучасного світу. Імплементація перевірених міжнародних практик з одночасним урахуванням українських реалій здатна суттєво підвищити ефективність державної реакції на сучасні загрози.