РОСІЙСЬКІ ДЕЗІНФОРМАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ В ПОЛЬЩІ ЯК ЗАГРОЗА ІНФОРМАЦІЙНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ - Пасічник, Василь; Бінас, Оксана (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті досліджуються російські дезінформаційні стратегії, що реалізуються в інформаційному просторі Польщі, та їхній вплив на національну безпеку України. В умовах триваючої гібридної агресії російська федерація здійснює цілеспрямований вплив на зовнішньополітичне позиціонування України шляхом послаблення її партнерських відносин із ключовими союзниками. Польща, як один із головних стратегічних партнерів України, є пріоритетним об’єктом російських інформаційно-психологічних операцій. За допомогою контент-аналізу проросійських публікацій, що опубліковані у проросійських або російських медіа, автори ідентифікують низку ключових деструктивних наративів, які спрямовані на дестабілізацію українсько-польських відносин. Серед них – експлуатація історичних травм, дискредитація української політики, поширення меседжів про «невдячність» українців, економічну загрозу з боку України та твердження про територіальні амбіції Польщі. Обґрунтовано, що ці інформаційні впливи підривають довіру до України, формують ворожий образ української держави в очах польського суспільства та можуть мати негативні геополітичні наслідки для Центрально-Східної Європи. У статті запропоновано комплексну систему заходів протидії – від стратегічного планування до формування контрнаративів і розвитку транскордонної медіаграмотності. Результати дослідження мають практичну значущість для державних органів, аналітичних центрів, дипломатичних служб та громадських ініціатив, орієнтованих на захист інформаційної безпеки України в міжнародному вимірі.