ОЦІНКА НАСЛІДКІВ ПОПУЛІСТСЬКИХ ЗАХОДІВ ДЛЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ КРАЇНИ - Коваленко, Олександр (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
Популізм є одним із ключових феноменів сучасної політики, який значною мірою впливає на соціально-економічний розвиток країн. Від Аргентини до Угорщини, популістські лідери та їхні програми набувають популярності, пропонуючи рішення складних соціальних і економічних проблем за рахунок швидких і часто непродуманих заходів. Ця стаття має на меті дослідити, як популістські політики впливають на економіку, соціальні інститути та які довгострокові наслідки вони можуть спричиняти для суспільства. У статті проведено аналіз впливу популістських заходів на соціально-економічний розвиток країни. Систематизовано теоретичні підходи до визначення сутності популізму та його ключових характеристик. На основі аналізу сучасних досліджень та емпіричних даних виявлено основні канали впливу популістської політики на економічне зростання, фіскальну стабільність, інвестиційний клімат та соціальну згуртованість. Досліджено, що популістські уряди, як правило, вдаються до короткострокових заходів, спрямованих на завоювання популярності серед населення, таких як незбалансоване підвищення соціальних виплат, встановлення адміністративного контролю над цінами та протекціоністські торговельні політики. Аргументовано, що в довгостроковій перспективі такі дії призводять до макроекономічної дестабілізації, зниження темпів економічного зростання, погіршення інституційного середовища та зростання державного боргу. Особливу увагу приділено соціальним наслідкам популізму, зокрема посиленню суспільної поляризації, ерозії довіри до державних інститутів та створенню наративу «ми проти них», що підриває соціальну єдність. Наведено приклади з міжнародної практики та проведено паралелі з українськими реаліями, аналізуючи потенційні ризики популістських ініціатив для стійкого розвитку України. Зазначено, що популістські заходи, попри свою потенційну короткострокову електоральну привабливість, у довгостроковій перспективі мають системні негативні наслідки для соціально-економічного розвитку країни. Економічний популізм через механізми незбалансованої фіскальної експансії та інституційного волюнтаризму призводить до макроекономічної дестабілізації, зниження інвестиційної привабливості, ерозії інституційного середовища та, як підсумок, до стагнації або падіння економіки. Соціальні наслідки проявляються у посиленні суспільної поляризації, падінні довіри до демократичних інститутів та блокуванні необхідних структурних реформ.