МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - Гура, Вікторія (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження теоретичних основ, методологічних підходів та прикладних механізмів формування кадрового потенціалу для реалізації інноваційної політики у сфері соціального підприємництва в умовах трансформаційної кризи, спричиненої війною, демографічним старінням та порушенням структури національного ринку праці. З урахуванням міждисциплінарного підходу проаналізовано роль соціального підприємництва як системоутворювального чинника соціальної згуртованості, а кадровий потенціал розглянуто як ключовий ресурс для впровадження інноваційних, етично обґрунтованих та соціально значущих рішень на локальному та національному рівнях. У дослідженні обґрунтовано необхідність переосмислення традиційної кадрової політики у контексті людиноцентричних підходів, зокрема через застосування методології Human-Centered Design (HCD), що дозволяє формувати такі ключові компетентності як емпатія, креативність, критичне мислення та здатність до співпраці. Висвітлено негативний вплив воєнного стану, міграційних процесів, депопуляції, психологічної травматизації та цифрової нерівності на кадрову спроможність соціального підприємництва. Окрему увагу приділено регіональній нерівності в доступі до якісної підготовки кадрів та гендерним викликам, зокрема зростанню навантаження на жінок як основних агентів змін у соціальній сфері. У структурі статті представлено аналітичну таблицю, що узагальнює системні наслідки сучасних викликів для кадрової політики, а також запропоновано набір ефективних інституційних, освітніх та управлінських механізмів, які можуть бути інтегровані у державну політику та стратегії розвитку соціального підприємництва. Акцент зроблено на необхідності децентралізованих, адаптивних та інклюзивних моделей розвитку людського капіталу, що передбачають поєднання формальної та неформальної освіти, цифровізації процесів навчання, стратегічного партнерства між державними, освітніми та громадськими структурами.