ЦИФРОВА ІНКЛЮЗІЯ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ: ПОДОЛАННЯ ЦИФРОВОГО РОЗРИВУ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ - Бурик, Зоряна (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
В умовах стрімкого розвитку цифровізації в публічному управлінні, цифрова інклюзія визначається як забезпечення рівного доступу всіх громадян до цифрових технологій, ресурсів, послуг і знань, незалежно від їхнього віку, місця проживання, економічного або соціального становища. Значна частина населення, особливо соціально вразливі групи, стикається з обмеженнями у доступі до сучасних цифрових технологій або демонструє недостатній рівень цифрової грамотності. Проблема цифрового розриву продовжує залишатися вагомим викликом. Основною метою цифрової інклюзії в системі державного управління має бути гарантування рівного доступу до цифрових державних послуг та інформаційних ресурсів для кожного громадянина, що передбачає усунення бар’єрів, пов’язаних із цифровим розривом, а також створення умов для активної участі соціально вразливих груп у процесах цифрового врядування. Досліджено сутність поняття «цифрова інклюзія» та охарактеризовано її ключові аспекти в контексті державного управління. З’ясовано природу та фактори виникнення цифрового розриву серед різних соціальних груп населення. Оцінено стан цифрової інклюзії в Україні, зокрема доступність цифрових державних послуг для вразливих верств населення та індекс цифрової грамотності населення. Визначено основні перешкоди на шляху цифрової інклюзії у сфері державного управління в Україні. Досліджено необхідність партнерства держави, бізнесу та громадянського суспільства у сфері цифровізації. Сформульовано практичні поради для державної політики, спрямовані на забезпечення цифрової інклюзії та скорочення цифрового розриву. Акцентовано увагу на ролі місцевого самоврядування у зменшенні цифрового розриву. У висновках зазначено, що здолання цифрового розриву є надзвичайно важливим заходом для побудови сучасного інклюзивного суспільства, де кожен громадянин матиме рівні можливості для участі у громадському житті та доступу до державних послуг.