ВПЛИВ ІНТЕРНЕТ-КОМУНІКАЦІЙ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ ПОЛІТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В СИСТЕМІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ - Березинський, Леонід (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2025)
У статті здійснено системний аналіз впливу інтернет-комунікацій на трансформацію політичної культури в системі публічного управління України. Зазначено, що в умовах глобальної діджиталізації інтернет-комунікації стають визначальним фактором трансформації політичної культури суспільства та системи публічного управління. Середовище Інтернет сприятливе для несанкціонованого доступу до персональної інформації, негативного впливу на інформаційну інфраструктуру публічної влади. Джерелами таких загроз можуть виступати терористичні групи, спеціальні служби іноземних держав, ворожих щодо України, хакери, екстремістські організації. Проведене дослідження демонструє фундаментальну трансформацію політичної культури в системі публічного управління України під впливом інтернет-комунікацій. Основним результатом є перехід від патерналістсько-підданської до громадянсько-активістської моделі політичної культури, що характеризується формуванням нових ціннісних орієнтацій та моделей політичної поведінки. Громадяни стають активними учасниками політичного процесу через цифрові інструменти, а держава трансформує механізми взаємодії з суспільством через електронне урядування. Дослідження виявило амбівалентний характер впливу інтернет-комунікацій. Позитивні ефекти включають розширення політичної участі, підвищення прозорості влади та розвиток громадянського суспільства. Негативні наслідки проявляються в поляризації суспільства, поширенні дезінформації та поглибленні цифрової нерівності. Регіональний аналіз показав диспропорції між великими містами та периферією в адаптації до цифрових форм політичної взаємодії, що потребує цілеспрямованої державної політики. Критичне значення має формування культури інформаційної безпеки в умовах гібридних загроз. Досвід України підтверджує необхідність розвитку медіаграмотності як складової політичної культури для протидії маніпулятивним впливам. Перспективи подальших досліджень включають вивчення впливу штучного інтелекту на політичну культуру, аналіз регіональних особливостей цифрової трансформації та розробку механізмів протидії негативним ефектам діджиталізації. Загалом, успішність трансформації залежить від здатності суспільства та держави адаптуватися до цифрових реалій, зберігаючи демократичні цінності.