ОСОБЛИВОСТІ ПІВДЕННОКОРЕЙСЬКОЇ ДИПЛОМАТІЇ У ВІДНОСИНАХ З КНДР - Сікачовський, Андрій (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
У статті проаналізовані особливості південнокорейської дипломатії у відносинах з КНДР. Мета дослідження – визначити основні виклики і напрями південнокорейської дипломатії, зокрема нового міністра закордонних справ Чо Те Юля, у відносинах з КНДР. З огляду на міждисциплінарність дослідження, автором використані загальнонаукові та спеціальні методи і підходи, інтегровані з науки державного управління, міжнародних відносин та політології. Контент-аналіз наукової літератури допоміг сформулювати мету дослідження. Системний аналіз з’ясувати пріоритети дипломатії Корейської Республіки щодо КНДР з урахуванням останніх подій, заяв їхнього керівництва. Для формулювання висновків використано метод логічного узагальнення. Наукова новизна дослідження полягає у спробі з’ясувати перспективи взаємовідносин країн Корейського півострова після змін у МЗС. Зазначено, що на тлі залучення північнокорейських солдатів до війни росії проти України актуальним питанням уявляється з’ясування пріоритетів нового керівництва Республіки Корея у стосунках з КНДР. Тим більше, що саме на Корейському півострові пересікаються геополітичні інтереси найбільших ядерних держав: Китаю, США і Росії. Відтак конфронтація між КНДР та Республікою Корея може мати несподівані насліди для більшості країні світу, зокрема для нашої держави. З урахуванням останніх подій як у відносинах з КНДР, так і у геополітиці, а також змін у МЗС південнокорейська дипломатія має працювати на декілька фронтів, використовуючи всі свої сильні сторони. У короткостроковій перспективі діалог із Пхеньяном у зовнішній політиці Сеула не передбачений. Навпаки, дипломатія буде зосереджена на посиленні стримування. У цьому сенсі новий міністр закордонних справ Чо Те Юл зіткнеться з багатьма дипломатичними викликами, починаючи від необхідності боротися зі зростаючою ворожнечею з боку КНДР і закінчуючи налагодженням відносин з Китаєм на тлі китайсько-американського суперництва. При цьому покращення відносин з КНДР залишатиметься основним зовнішньополітичним завданням Республіки Корея з метою недопущення ескалації на півострові. Стосунки Південної Кореї з Китаєм та його роль у відносинах країни з КНДР – перспективна тема досліджень, особливо з урахуванням позиції Китаю щодо участі південнокорейських солдат у війні проти нашої країни.