ПУБЛІЧНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО У КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕФОРМИ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ ТА ПОДОЛАННЯ ОСВІТНІХ ВИКЛИКІВ В УКРАЇНІ - Губенко, Валентина (Публічне управління: концепції, парадигма, розвиток, удосконалення, 2024)
Стаття присвячена глибокому дослідженню значення публічно-приватного партнерства (далі – ППП) у контексті реалізації реформи Нова українська школа в системі загальної середньої освіти України. Автори досліджують потенціал впровадження найкращих світових і вітчизняних практик для подолання викликів, що виникли в освітній галузі внаслідок пандемії COVID-19 та повномасштабного вторгнення Росії, яке завдало значної шкоди освітній інфраструктурі країни. Особливий акцент зроблено на потребі оновлення та відновлення системи освіти в умовах післявоєнної відбудови держави. У статті підкреслюється, що реформа загальної середньої освіти має на меті створення сучасної школи, здатної підготувати молодь до життя в умовах динамічних змін та глобальних викликів. Сучасні випускники повинні володіти необхідними знаннями, навичками та компетенціями для успішної адаптації та активної участі у громадському житті. Особлива увага приділяється вихованню громадянських та соціальних компетентностей, що базуються на демократичних цінностях, повазі до прав людини, рівності можливостей, здоровому способі життя та ідеях справедливості й добробуту. Детальний аналіз публічно-приватного партнерства як інструменту реформи охоплює співпрацю державних органів, місцевого самоврядування, громадських організацій, благодійних фондів та приватного сектору у впровадженні інновацій у загальну середню освіту. Окремо розглядаються форми такої співпраці, включно зі спільним фінансуванням освітніх проєктів, модернізацією матеріально-технічної бази навчальних закладів, реалізацією освітніх програм і впровадженням технологічних рішень. Проаналізовано досягнення, виклики та можливості ефективної координації між різними стейкхолдерами. Важливе місце у статті відведено проблемі руйнування значної частини освітньої інфраструктури під час воєнних дій. У зв’язку з цим автори наголошують на необхідності залучення додаткових ресурсів для відновлення та реконструкції шкільних приміщень, створення інноваційного навчального середовища та впровадження світових стандартів освіти в українських школах. У цьому контексті ППП виступає важливим механізмом залучення фінансових, технічних та людських ресурсів, необхідних для подолання викликів і забезпечення стійкого розвитку освітньої системи. Окрім того, стаття аналізує успішні приклади проєктів, реалізованих завдяки публічно-приватному партнерству, які демонструють високу ефективність співпраці між державними структурами, міжнародними донорами, приватним бізнесом та громадським сектором. Особливу увагу приділено ключовим факторам, що забезпечують успішність таких проєктів, серед яких прозорість процесів, стратегічне планування, інноваційні управлінські рішення та відповідність освітніх ініціатив потребам цільових груп. На основі проведеного дослідження запропоновано низку практичних рекомендацій для підсилення ролі публічно-приватного партнерства у реформуванні загальної середньої освіти. Запропоновані заходи включають створення ефективних партнерських платформ для координації дій, розробку механізмів залучення інвестицій, стимулювання активної участі стейкхолдерів та впровадження інклюзивних освітніх рішень. Особливий акцент зроблено на розбудові нового освітнього середовища, яке орієнтоване на індивідуальні потреби учнів, підтримку інклюзивності та забезпечення рівного доступу до якісної освіти в усіх регіонах, зокрема на територіях, що зазнали найбільшої руйнації під час війни. Таким чином, стаття демонструє, що публічно-приватне партнерство є стратегічно важливим інструментом для реалізації реформи Нова українська школа, що дозволяє подолати сучасні освітні виклики, забезпечити інноваційний розвиток системи загальної середньої освіти та сформувати фундамент для сталого розвитку освіти в Україні.